Szkoła Podstawowa nr 2 im. Wojska Polskiego w Chełmży

Szkoła Podstawowa nr 2 im. Wojska Polskiego w Chełmży

Jadłospis

b

                                                 JADŁOSPIS

DATA

MENU

ALERGENY

ZMIANY

30.10.2020r.

piątek

Klops rybny smażony w sosie koperkowym, ziemniaki, marchewka gotowana z groszkiem, napój owocowy.

1,3,4,7,12

 b

02.11.2020r.

poniedziałek

Zupa kalafiorowa, kopytka z kapustą kiszoną – gotowaną.

1,3,7,9

 k

03.11.2020r.

wtorek

Gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki, napój owocowy.

1,3,5,12

 n

04.11.2020r.

środa

Nugetsy drobiowe, ziemniaki, sałata z jogurtem, kompot z jabłek.

1,7,11,12

 n

05.11.2020r.

czwartek

Wątróbka drobiowa smażona z cebulką, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, napój owocowy.

1,7,12

 w

06.11.2020r.

piątek

Zupa pomidorowa z makaronem, drożdżówka z owocami.

1,3,5,7,9,12

 z

09.11.2020r.

poniedziałek

Krupnik na mięsie, naleśniki z twarożkiem waniliowym

1,3,7,9,12

 n

10.11.2020r.

wtorek

Karkówka duszona z marchewką, ziemniaki, kompot z jabłek.

1,10,12

 k

12.11.2020r.

czwartek

Kotleciki  drobiowe z pieczarkami i pietruszką, ziemniaki, sałatka z ogórka kiszonego, pomidora i cebuli, woda mineralna.

1,3,7,10

 o

13.11.2020r.

piątek

Ryba w sosie greckim, ziemniaki, kompot z jabłek.

1,3,4,9,10,12

 k

 

 

 

 SMACZNEGO!



Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji 

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.