Klasowa Piramida Zdrowego Żywienia
10 listopada odbyły się kolejne zajęcia z edukacji żywieniowej prowadzone przez panią dietetyk Agnieszkę Augustyniak. Ich tematem była „Klasowa Piramida Zdrowego Żywienia”.
Na podstawie samodzielnie napisanych jadłospisów, uczniowie grupowali kolorami produkty spożywcze:
- warzywa, owoce – kolor zielony,
- produkty zbożowe – kolor brązowy,
- produkty mleczne – kolor biały,
- mięso, drób, ryby, jaja – kolor czerwony,
- zdrowe tłuszcze – kolor żółty,
- zdrowe napoje – kolor niebieski,
- produkty niezdrowe (słodkie, słone przekąski, słodkie napoje, fast-foody) – kolor czarny.
Dzięki tej klasyfikacji łatwiej było ocenić, jak odżywiają się uczniowie klas trzecich. Doszliśmy do wspólnych wniosków, iż jemy za mało warzyw i produktów mlecznych, a za dużo produktów niezdrowych. Nie mamy natomiast problemu ze spożywaniem produktów zbożowych, mięsa oraz zdrowych tłuszczów.