Żniwa dyniowe u BabaLudy
Niestraszny nam deszcz i wiatr! Zatem, mimo jesiennej pluchy uczniowie klasy IIc i IId wybrali się do gospodarstwa agroturystycznego „Babaluda” na „Żniwa dyniowe”. Uczniowie mieli okazję dowiedzieć się w czasie warsztatów, jakie warzywa najczęściej sadzono niegdyś na wsi oraz jak je przechowywano zimą. Zobaczyli jak rosną dynie, patisony i kabaczki. Wizyta w gospodarstwie umożliwiła dzieciom poznanie techniki kiszenia kapusty, a nawet własnoręcznego jej szatkowania i ubijania, oczywiście pod okiem dorosłych.
Wyjazd na wieś był też doskonałą formą spędzenia aktywnie czasu wolnego na świeżym powietrzu. Dzieci nie mogły ominąć toru przeszkód i znajomego nam już placu zabaw. Ogromną atrakcją dla dzieci okazała się przejażdżka na osiołku. Mimo wrodzonego uporu chętnie obwoził dzieci na swoim grzbiecie.
Oprócz przyjemności były też obowiązki . Drugoklasiści doili kozę , ale również karmili zwierzęta zebranymi wcześniej dyniami i burakami pastewnymi.
Miłym i pysznym zwieńczeniem naszego pobytu w Babaludzie były placki dyniowe z cukrem lub pyszną konfiturą jagodową. Dzieci z apetytem je pałaszowały.
Chociaż była to nasza druga wizyta w Babaludzie znowu odkryliśmy wiele tajników polskiej wsi. Choć na dworze było chłodno atmosfera była gorąca. Z pewnością wybierzemy się w przyszłości odwiedzić naszych czworonożnych przyjaciół z wiejskiej zagrody.