Szkoła Podstawowa nr 2 im. Wojska Polskiego w Chełmży

Szkoła Podstawowa nr 2 im. Wojska Polskiego w Chełmży

  • Statystyki

    • Odwiedziny: 4409839
    • Do końca roku: 257 dni
    • Do wakacji: 64 dni
  • Kalendarium

    Czwartek, 2024-04-18

    Imieniny: Apoloniusza, Bogusławy

  • Kartka z kalendarza

Jadłospis

b

                                             

Jadłospis

 

Data

Menu

Alergeny

04. 04 czwartek

Nugetsy drobiowe, ziemniaki puree,

Mizeria z jogurtem, woda mineralna

1, 6, 7

05. 04

piątek

Ryba w sosie greckim, ziemniaki

Buraczki tarte, napój owocowy

1, 3, 4, 9, 10, 12

08. 04

Poniedziałek

Zupa ziemniaczana na mięsie

Makaron w sosie serowo-szynkowym

1, 2, 3, 7, 9

09. 04

Wtorek

Smażony filet z piersi kurczaka,

Ziemniaki puree, fasolka szparagowa

Kompot z jabłek

1, 3, 7, 12

10. 04

Środa

Ryż na rosole na mięsie,

Rumsztyk smażony, ziemniaki puree

Sałatka z ogórka kiszonego i pomidora

1, 3, 5, 7,

11. 04

Czwartek

Udko smażone w sosie własnym

Ziemniaki, marchewka z groszkiem,

napój owocowy

1, 7, 12

12. 04

Piątek

Zupa grochowa na mięsie, chleb krojony

Dodatek - banan

1, 6, 9

15. 04

Poniedziałek

Zupa ogórkowa na mięsie

Pierogi leniwe z masłem i cukrem

1, 3, 7, 9

16. 04

Wtorek

Kotlet schabowy smażony,

Ziemniaki puree, kapusta biała zasmażana

1, 3, 7, 9

17. 04

Środa

Klopsik gotowany w sosie pomidorowym, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty,

Kompot z jabłek

1, 3, 12

18. 04

Czwartek

Gulasz z polędwiczek wieprzowych
w sosie własnym, kasza na sypko

Buraczki zasmażane, woda mineralna

1, 10

19. 04

Piątek

Klops rybny, ziemniaki puree

Surówka z kapusty kiszonej,

napój owocowy

1, 3, 4, 7, 12

 

 

 SMACZNEGO!



Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji 

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);

b) Malto dekstryn na bazie pszenicy (1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.




                                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Data

Menu

21.09

Czwartek

Zupa ze świeżej kapusty na mięsie

Wątróbka z drobiu smażona z cebulką

Ziemniaki puree, buraczki tarte

22.09

Piątek

Klops rybny, ziemniaki puree

Marchewka gotowana z groszkiem,

kompot owocowy

25.09

Poniedziałek

Zupa jarzyna na mięsie

Pierogi leniwe z masłem i cukrem

26.09

Wtorek

Kotlet pożarski, ziemniaki puree

Surówka z kapusty pekińskiej, napój owocowy

27.09

Środa

Gulasz wieprzowy w sosie własnym

Kasza na sypko

Buraczki zasmażane, kompot owocowy

28.09

Czwartek

Nugetsy drobiowe, ziemniaki puree

Warzywa na patelnię, woda mineralna

29.09

Piątek

Zupa grochowa na mięsie, chleb krojony

Dodatek – jogurt „Danio”

02.10

Poniedziałek

Zupa z zielonej fasolki na mięsie

Naleśniki z dżemem, dodatek - gruszka

03.10

Wtorek

Roladki drobiowe ze szpinakiem i fetą

Ziemniaki puree

Sałata z jogurtem, napój owocowy

04.10

Środa

Zupa marchwianka na mięsie

Żołądki z indyka w sosie śmietanowym

Ziemniaki, kapusta czerwona z jabłkiem

05.10

Czwartek

Pieczeń rzymska w sosie pieczarkowym

Kasza na sypko, buraczki tarte,

kompot owocowy, jogurt „Fantazja”

06.10

Piątek

Ryba w sosie greckim, ziemniaki

Napój owocowy